
Rapukausi on pitkä ja erilaiset rapuherkut kuuluvat syksyn pimeneviin iltoihin. Nappaa alta ohjeet hauskaan Skagen-kippoon ja perinteisempään rapuleipään tillipestolla. Rapu-riti-rallaa!
Kaikista maailman paahtoleivistä Pain Rôti on se paras versio. Taikina tehdään Gateaun omasta vehnäjuuresta ja nousee pitkään. Lisäämme taikinaan hieman ruisjuurta koska näin leipä on mielestämme maukkaimmillaan. Rapeankuorinen leipä paistetaan vuoassa ja kovalla lämmöllä. Lopputuloksena makujen maku sekä tiheähkö rakenne.
-----
CHILI-RAPU SKAGEN-KIPPO (kahdelle)
Kauppalappu:
Pain Roti-leipää
kuorittuja rapuja n. 150g
siianmätiä
sitruunaa
limeä
tilliä
kirveliä
korianteria
tuoretta chiliä
valkosipulia
maustamatonta majoneesia
kuivattua chiliä jauhettuna
cayennepippuria jauhettuna
suolaa
mustapippuria
Chilimajoneesi-rapu:
2 dl maustamatonta majoneesia
1 tl cayennepippuria jauhettuna
1 tl kuivattua chiliä jauhettuna
1 rkl Dijon-sinappia
suolaa ja mustapippuria
Valmistus: Sekoita ainekset keskenään ja lisää lopuksi ravut. Anna maustua kylmässä pari tuntia.
Pain Rôti krutongit:
Leikkaa leivästä reilun kokoisia kuutioita. Hiero leipäpaloihin oliiviöljyä, suolaa ja pari kierrosta mustapippuria myllystä. Paahda 180 asteisessa uunissa n. 15 min.
Kippojen kokoaminen:
1. Kasaa pieniin kannellisiin lasipurkkeihin kerroksittain krutonkeja, chilirapua, pilkottua korianteria, mätiä ja muutamia tuoreesta chilistä leikattuja ohuita renkaita.
2. Koristele herkulliset kipot raastamalla limestä kuorta ja reiluilla oksilla tilliä ja kirveliä. Raapaise vielä kierros mustapippuria päälle.
-----
JOKIRAPULEIPÄ (kahdelle)
Kauppalappu:
Pain Roti-leipää
jokiravun pyrstöjä n. 200g
1-2 avomaankurkkua
4 retiisiä
tilliä
kirveliä
herneenversoa
sitruuna
rypsiöljyä
Tilli”pesto” (=yrttiöljy):
Riivi tillipuntista suurimmat varret pois. Hienonna tilli, loraus öljyä, suolaa ja mustapippuria sauvasekoittimella tai blenderillä tasaiseksi yrtti-öljyksi.
Leivän kasaus:
1. Leikkaa Pain Rotista kaksi siivua. Paahda leipäsiivut pikaisesti kuumalla pannulla tai grillissä.
2. Lorota tillipestoa leipäsiivuille ja ripottele ravunpyrstöt leivälle.
3. Viipaloi hyvin huuhdelluista avomaankurkuista ja retiiseistä ohuenohuita viipaleita ja asettele sinnetänne rapujen sekaan.
4. Koristele muhkeat leivät tillinoksilla, kirvelinoksilla ja herneenverson kiehkuroilla.
5. Pirskottele vielä lopuksi tuoreen sitruunan mehua leivän pinnalle.
#gateauleipäkalenteri
#gateausuomi