Rapukausi on pitkä ja erilaiset rapuherkut kuuluvat syksyn pimeneviin iltoihin. Nappaa alta ohjeet hauskaan Skagen-kippoon ja perinteisempään rapuleipään tillipestolla. Rapu-riti-rallaa!

Kaikista maailman paahtoleivistä Pain Rôti on se paras versio. Taikina tehdään Gateaun omasta vehnäjuuresta ja nousee pitkään. Lisäämme taikinaan hieman ruisjuurta koska näin leipä on mielestämme maukkaimmillaan. Rapeankuorinen leipä paistetaan vuoassa ja kovalla lämmöllä. Lopputuloksena makujen maku sekä tiheähkö rakenne.

-----

CHILI-RAPU SKAGEN-KIPPO (kahdelle)

Kauppalappu:

Pain Roti-leipää

kuorittuja rapuja n. 150g

siianmätiä

sitruunaa

limeä

tilliä

kirveliä

korianteria

tuoretta chiliä

valkosipulia

maustamatonta majoneesia

kuivattua chiliä jauhettuna

cayennepippuria jauhettuna

suolaa

mustapippuria

Chilimajoneesi-rapu:

2 dl maustamatonta majoneesia

1 tl cayennepippuria jauhettuna

1 tl kuivattua chiliä jauhettuna

1 rkl Dijon-sinappia

suolaa ja mustapippuria

Valmistus: Sekoita ainekset keskenään ja lisää lopuksi ravut. Anna maustua kylmässä pari tuntia.

Pain Rôti krutongit:

Leikkaa leivästä reilun kokoisia kuutioita. Hiero leipäpaloihin oliiviöljyä, suolaa ja pari kierrosta mustapippuria myllystä. Paahda 180 asteisessa uunissa n. 15 min.

Kippojen kokoaminen:

1. Kasaa pieniin kannellisiin lasipurkkeihin kerroksittain krutonkeja, chilirapua, pilkottua korianteria, mätiä ja muutamia tuoreesta chilistä leikattuja ohuita renkaita.

2. Koristele herkulliset kipot raastamalla limestä kuorta ja reiluilla oksilla tilliä ja kirveliä. Raapaise vielä kierros mustapippuria päälle.

-----

JOKIRAPULEIPÄ (kahdelle)

Kauppalappu:

Pain Roti-leipää

jokiravun pyrstöjä n. 200g

1-2 avomaankurkkua

4 retiisiä

tilliä

kirveliä

herneenversoa

sitruuna

rypsiöljyä

Tilli”pesto” (=yrttiöljy):

Riivi tillipuntista suurimmat varret pois. Hienonna tilli, loraus öljyä, suolaa ja mustapippuria sauvasekoittimella tai blenderillä tasaiseksi yrtti-öljyksi.

Leivän kasaus:

1. Leikkaa Pain Rotista kaksi siivua. Paahda leipäsiivut pikaisesti kuumalla pannulla tai grillissä.

2. Lorota tillipestoa leipäsiivuille ja ripottele ravunpyrstöt leivälle.

3. Viipaloi hyvin huuhdelluista avomaankurkuista ja retiiseistä ohuenohuita viipaleita ja asettele sinnetänne rapujen sekaan.

4. Koristele muhkeat leivät tillinoksilla, kirvelinoksilla ja herneenverson kiehkuroilla.

5. Pirskottele vielä lopuksi tuoreen sitruunan mehua leivän pinnalle.

 

#gateauleipäkalenteri

#gateausuomi