
Tanskalaisesta ruisleivästä valmistat kauniin värikkäät ja terveelliset avoleivät vieraillesi. Meiltä löytyy vinkit niin kasvis-, vegaani- kala- kuin lihavaihtoehtoon. Valitse alta mieluinen täyte tai kaksi, kunnianhimoinen kokki kokeilee kaikki eri vaihtoehdot.
Tanskalainen ruisleipä sisältää rukiin lisäksi täysjyvävehnää sekä aimo annoksen terveellisiä siemeniä. Sisään sulkeutuu auringonkukan-, kurpitsan-, pellavan-, ja seesaminsiemeniä. Oma kuitupommimme, hieman vaaleampi ruisleipä.
-----
AVOCADOLEIPÄ (2:lle)
Kauppalappu:
1 prk vegaanista tuorejuustoa
1 sitruuna
1 avocado
suolapähkinöitä
muutama retiisi
tuoretta korianteria
1. Leikkaa leivästä 2 viipaletta ja voitele leivät runsaasti vegaanisella tuorejuustolla.
2. Poista avocadosta kivi ja irroita kuori. Viipaloi avocado ohuenohueksi viipaleiksi ja pirskottele päälle sitruunanmehua ja suolaa.
3. Kasaa tuorejuustolla voideltujen leipien päälle ilmavasti avocadoa, suolapähkinöitä, ohuita retiisin siivuja ja runsaasti tuoretta korianteria
-----
AHVENLEIPÄ (2:lle)
Kauppalappu:
120g ahvenfilettä
voita
muutama peruna
punasipuli
kaprismarjaa 50g:n purkki
2 rkl kokojyvädijonsinappia
sitruuna
tuoretta tilliä
tuoretta kirveliä
hienoa merisuolaa
mustapippuria
Osa 1
1. Pese perunat erittäin hyvin ja kypsennä napakoiksi. Jäähdytä keittämisen jälkeen.
2. Kuori punasipuli ja pilko puolet sipulista pieneksi kuutioksi.
3. Pilko jäähtyneet perunat pienehköiksi lohkoiksi ja lisää punasipuleiden sekaan.
4. Lisää joukkoon valutetut kaprikset, hienonnettu tilli ja reilu ruokalusikallinen kokojyvädijonia.
5. Rouhaise sekaan pari kierrosta mustapippuria myllystä ja ripaus suolaa.
6. Kääntele pottusalaattia muutaman kerran ja laita kylmään maustumaan.
Osa 2
1. Paista pienet ahvenfileet kuumalla pannulla voissa. (pienet fileet kypsyvät erittäin nopeasti!) Kun ensimmäinen paistopinta fileestä on saanut kauniin kullanruskean värin, käännä filee ympäri ja lusikoi muutaman kerran kuumaa paistorasvaa fileen pinnalle.
2. Nosta valmiit fileet pois pannulta ja jätä odottamaan leivän kasausta.
3. Leikkaa leivästä 2 viipaletta. Nostele pottusalaattia leivälle ja asettele kauniit ahvenfileet pottusalaatin päälle.
4. Viimeistele leivät ohuella sitruunanlohkolla, isolla oksalla tilliä ja tuoretta kirveliä.
-----
KIRSIKKATOMAATTILEIPÄ (2:lle)
Kauppalappu:
1 prk puolikuivattuja tomaatteja
1 rasia kirsikkatomaatteja, punaisia ja keltaisia
1 valkosipulin kynsi
1 lime
tuoretta kevätsipulia
tuoretta basilikaa
hienoa merisuolaa
mustapippuria
Tahna puolikuivatuista tomaateista
1 prk (n. 200-300g) puolikuivattuja tomaatteja öljyssä
ripaus suolaa ja mustapippuria
Valmistus: Valuta puolikuivatuista tomaateista öljy erilliseen kulhoon. Laita tomaatit, suola ja mustapippuri purkkiin ja lorauta n. puolet näin alkuun öljystä sekaan. Poraa sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Notkista tarvittaessa jäljelle jääneellä marinointi öljyllä.
1. Pese kirsikkatomaatit huolellisesti. Lohko tomaatit pieniksi lohkoiksi.
2. Pilko terävällä veitsellä kevätsipulista ohutta rengasta ja hienonna valkosipulin kynsi.Lisää tomaatin joukkoon. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
3. Raasta sekaan noin teelusikallinen limenkuorta ja purista loraus limenmehua sekaan.
4. Pyörittele sekaisin. Kasaa basilikan lehdistä pieni nippu ja pilko ohueksi suikaleeksi.
5. Leikkaa leivästä 2 viipaletta. Levitä leivälle kerros tomaattitahnaa ja nostele päälle runsas kerros kirsikkatomaattisalsaa.
6. Asettele päälle pilkottua basilikaa ja raasta lopuksi vielä pari raapaisua limen kuorta.
-----
BUTTERNUT-HUMMUSLEIPÄ (2:lle)
Kauppalappu:
½ butternut-kurpitsa
granaattiomena
1 valkosipulin kynsi
sitruuna
punainen chili
1 tölkki kikherneitä (n.100g)
tahinitahnaa
jauhettua juustokuminaa
savupaprikajauhetta
jauhettuja korianterinsiemeniä
oliiviöljyä
hienoa merisuolaa
mustapippuria
Butternut-hummus
½ kurpitsa
1 valkosipulin kynsi
1 sitruuna
½ punainen chili
3 rkl tahinitahnaa
½ tl jauhettua juustokuminaa
3 rkl oliivöljyä
suolaa
1. Pese kurpitsa erittäin huolellisesti. Halkaise kurpitsa pitkittäin ja poista siemenet. Paina muutama pisto kurpitsan kuoreen.
2. Paahda kurpitsa kuori ylöspäin 200 asteisessa uunissa n. 15 min tai kunnes kurpitsa on pehmeää.
3. Heitä uuniin myös kuorittu valkosipuli ja anna paahtua pari minuuttia.
4. Jäähdytä paahdettu kurpitsa ja valkosipuli.
5. Halkaise chili pitkittäin ja poista siemenet.
6. Kokoa kaikki ainekset tehosekoittimeen ja raasta vielä sitruunasta kuori ja loraus mehua sekaan.
7. Aja tasaiseksi tahnaksi. Mausta lopuksi suolalla.
Paahdetut kikherneet
1 tölkki kikherneitä
1 tl jauhettua juustokuminaa
1 tl savupaprikajauhetta
1 tl jauhettuja korinaterinsiemeniä
tilkka öljyä
ripaus suolaa ja mustapippuria
1. Huuhtele ja valuta kikherneet.
2. Lisää noin ½ dl:aan öljyä kaikki mausteet ja sekoita.
3. Kaada mausteöljy kikherneiden päälle ja paahda 200 asteisessa uunissa muutama minuutti.
4. Leikkaa leivästä 2 viipaletta. Levitä leiville reilu kerros butternut-hummusta.
5. Kopisuttele granaattiomenasta siemeniä ja nostele niitä keoksi leivän päälle kikherneiden kanssa.
6. Viimeistele herkku runsaalla määrällä korianteria.
-----
KARHUNVATTU-VUOHENJUUSTOLEIPÄ (2:lle)
Kauppalappu:
½ butternut-kurpitsa
1 prk vegaanista tuorejuustoa
pätkä vuohenjuustoa (n. 100-150g)
hunajaa
tuoreita karhunvattuja
tuoretta timjamia
oliiviöljyä
hienoa merisuolaa
mustapippuria
Paahdettu butternut-kurpitsa
½ kurpitsa
suolaa ja mustapippuria
oliiviöljyä
1. Poista kurpitsasta siemenet ja kuori kurpitsanpuolikas. Leikkaa pieniksi paloiksi ja pyörittele öljyssä. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
2. Paahda 220 asteisessa uunissa n. 10 minuuttia tai kunnes kurpitsapalat ovat saaneet kauniin paahtuneen värin.
3. Leikkaa leivästä 2 viipaletta. Voitele leivät tuorejuustolla.
4. Asettele muutama pala paahdettua kurpitsaa leivälle.
5. Leikkaa vuohenjuustotangosta viipaleita ja paista ne kuumalla pannulla. Vinkki! Voit myös käyttää kaasupoltinta vuohenjuuston paistamiseen. Liruta vuohenjuustoviipaleiden pintaan hunajaa ja polta pinta polttimella.
6. Nosta paistetut vuohenjuustot kurpitsapalojen päälle.
7. Puolita karhunvattuja ja asettele niitä leiville sinnetänne.
8. Riivi timjaminoksista lehtiä ja viimeistele leivät timjamilla ja pirskottelemalla päälle hunajaa.
-----
PEKONI-KANANMUNALEIPÄ (2:lle)
Kauppalappu:
1 pkt maalaispekonia
2 kpl luomumunia
1 avocado
1 sitruuna
kevätsipulia
mustapippuria
1. Paahda pekonit leivinpaperin ja kahden pellin välissä 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia tai kunnes pekonit ovat kauniin paahtuneita.
2. Leikkaa leivästä 2 viipaletta.
3. Poista avocadosta kivi ja kuori. Survo haarukalla avocado karkeaksi soseeksi ja lorota sitruunamehua sekaan.
4. Levitä avocadosurvosta leivälle ja revi keitetystä luomukananmunasta epämääräisiä paloja päälle.
5. Puolita suoriksi paistuneet pekonisiivut ja asettele ne leivälle. Koristele leivät runsaalla pilkotulla kevätsipulilla ja rouhaisulla mustapippuria.
#gateauleipäkalenteri
#gateausuomi