
Gateaun Saaristolaisleivästä valmistat herkulliset voileivät pikkujouluihin, iltapalaksi ja vaikkapa alkupalaksi joulupöytään. Meiltä löytyy vinkit niin kasvis-, vegaani- kala- kuin lihavaihtoehtoon, poimi herkulliset vinkit alta ja nauti jouluisista herkkuleivistä.
Syvän makea saaristolaisleipämme saa makunsa maltaasta ja siirapista. Leipä säilyy kotona pitkään, eli on täydellinen leipä pitkille joulupyhille ja joulupöytään. Leipä on myös oivallinen makupari graavi- tai lämminsavulohen kanssa.
-----
LIHAPULLAT & PUNAJUURISALAATTI (kahdelle)
Kauppalappu:
Gateaun saaristolaisleipä
200g naudan jauhelihaa
1 sipuli
3 kpl tuoretta punajuurta
pätkä tuoretta piparjuurta
tuoretta timjamia
kevätsipulia
kaprismarjoja
korppujauhoja
maustepippuria
mustapippuria
suolaa
1 kananmuna
1 prk creme fraiche
voita
täysjyvädijonsinappia
maukasta oliiviöljyä
juoksevaa hunajaa
rypsiöljyä
vichyä
Lihapullat:
Kuori ja hienonna sipuli. Freesaa voissa pannulla kauniin ruskeiksi. Kaada 1 dl vichyä, kananmuna, suola, maustepippuri ja 0,5 dl korppujauhoja kulhoon. Sekoita ja anna turvota 10-15 min. Lisää turvotettuun mausteseokseen jauheliha ja freesatut sipulit. Möyhi meheväksi lihapullataikinaksi. Pyörittele mielesi mukaisia palleroita öljytyillä käsillä ja paista pannulla voissa kypsiksi.
Punajuurisalaatti:
Kuori punajuuret ja pilko keskikokoisiksi paloiksi. Jätä vajaa yksi punajuuri jemmaan punajuurisipsejä varten. Mausta pilkotut punajuuret parilla kierroksella mustapippuria myllystä, suolalla ja lorauksella maukasta oliiviöljyä. Paahda uunissa 220 asteessa kypsiksi ja kauniin paahteisiksi. Anna jäähtyä. Hienonna jäähtyneiden punajuurien sekaan kevätsipulin vartta ja heitä kourallinen pieniä valutettuja kaprismarjoja sekaan. Tee punajuurisalaatille mausteliemi 1 rkl täysjyvädijonista, lorauksesta juoksevaa hunajaa ja myllystä mustapippuria. Lisää mausteliemi paahdettujen punajuurien, kapristen ja hienonnetun kevätsipulin sekaan ja pyörittele kevyesti sekaisin. Riivi ohuesta timjamista lehtiä antamaan lisää makua salaattiin.
Piparjuuri creme fraiche:
1 prk crème fraichea (n. 150 g)
1,5 tl tuoretta piparjuuriraastetta
1 rkl tuoreen sitruunan mehua
vajaa 1 tl sokeria
suolaa
mustapippuria
Valmistus: Mittaa ainekset kulhoon ja vatkaa pehmeäksi vaahdoksi.
Punajuurisipsit:
Viipaloi vihannesleikkurilla punajuuresta ohuenohuita siivuja. Taputtele talouspaperilla siivut kuiviksi. Pirskottele öljyä punajuurisiivujen päälle ja kääntele niitä niin, että öljyä on levittynyt kauttaaltaan. Kuivata punajuurisiivut lastuiksi 150 asteisessa uunissa noin tunnin ajan. Kokeile silloin tällöin ja kääntele peltiä tilanteen mukaan.
Leivän kasaus:
1. Leikkaa saaristolaisleivästä kaksi parin sentin paksuista viipaletta.
2. Nostele punajuurisalaattia leiville ja halkaise lihapullia sinnetänne punajuurisalaatin päälle.
3. Tee piparjuuri creme fraichesta nätti ja runsas köneli leivän soosiksi.
4. Koristele leivät punajuurisipseillä ja raastamalla hentoisesti piparjuurta pinnalle.
-----
SIENISALAATTI (kahdelle)
Kauppalappu:
Gateaun saaristolaisleipä
suolasieniä
varrellisia kapriksia
1 kpl suolakurkku
kirveliä
1 pieni sipuli
creme fraiche
kuohukermaa
suolaa
mustapippuria
Sienisalaatti:
1 dl kuohukermaa
1 dl creme fraichea
1 dl hienonnettuja suolasieniä
1 pieni punasipuli hienonnettuna
mustapippuria myllystä
Valmistus: Vatkaa kuohukerma ja creme fraiche kuohkeaksi. Lisää kuivaksi puristellut hienonnetut suolasienet ja hienonnettu punasipuli sekaan. Mausta makusi mukaan mustapippurilla ja muutamalla tipalla sitruunanmehua. Sekoita ja anna tekeytyä yön yli.
Leivän kasaus:
1. Leikkaa saaristolaisleivästä kaksi parin sentin paksuista viipaletta.
2. Nostele lusikalla yön yli tekeytynyttä sienisalaattia leiville.
3. Viipaloi suolakurkusta ohuita ja pitkiä lohkoja ja asettele niitä muutama leiville. Halutessasi voit myös laittaa lisäksi pari varrellista kaprista.
4. Viimeistele kunnon tupsulla tuoretta kirveliä.
-----
KYLMÄSAVUPORKKANA (kahdelle)
Kauppalappu:
Gateaun saaristolaisleipä
2 porkkanaa
tilliä
erilaisia vihreitä versoja (oman maun mukaan)
1 pieni punasipuli
ruohosipulia
savuaromia
karkeaa merisuolaa
valkoviinietikkaa
rypsiöljyä
Kylmäsavuporkkana:
Huuhtele ja kuivaa porkkanat. Peitä pienen uunivuoan pohja karkealla merisuolalla ja laita kokonaiset porkkanat ohuen suolapedin päälle. Peitä porkkanat kauttaaltaan karkealla merisuolalla ja kypsennä koko komeus 190 asteisessa uunissa noin 1 tunti. Napauta kovettunut suolaharkko rikki ja nostele porkkanat varovasti leikkuulaudalle jäähtymään. Kuori jäähtyneet porkkanat varovasti ja viipaloi pitkiksi ja mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Liikkuvateräinen kuorimaveitsi on paras tähän hommaan. Tee porkkanoille mausteliemi: 2 tl savuaromia, 1 tl valkoviinietikkaa ja 1 rkl öljyä. Lorota mausteliemi porkkanasiivujen sekaan ja anna tekeytyä 1 vuorokauden ajan.
Tilli-Yosa kaurafraiche:
1 prk Yosa-kaurafraichea
2 rkl tuoreen sitruunan mehua
suolaa
mustapippuria
Valmistus: Vatkaa maustettu kaurafraiche kuohkeaksi. Sekoita sekaan hienonnettua tilliä makusi mukaan.
Leivän kasaus:
1. Leikkaa saaristolaisleivästä kaksi parin sentin paksuista viipaletta.
2. Levitä kuohkeaa tilli-kaurafraichea leiville ja nostele maukasta kylmäsavuporkkanaa päälle.
3. Viipaloi punasipulista ohuenohutta siivua ja laita muutama punasipulirengas sinnetänne leivän päälle.
4. Tee erilaisista versoista freesin näköinen ”salaattimix” leivän päälle ja viimeistele silputulla ruohosipulilla.
-----
SIIKACEVICHE (kahdelle)
Kauppalappu:
Gateaun saaristolaisleipä
160g tuoretta siikafilettä
2 mehukasta limeä
2 punaista chiliä
1 pieni punasipuli
korianteria
2 pientä valkosipulin kynttä
suolaa
mustapippuria
sokeria
Ceviche:
Fileoi siika nahattomaksi, poista ruodot. Kuutioi putsattu siikafilee pienehköksi kuutioksi ja mausta suolalla. Kuori ja pilko punasipuli ja valkosipuli pienenpieneksi kuutioksi ja lisää suolatun siian sekaan hienonnetun korianterin lisäksi. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna pieneksi. Purista limeistä mehut ja sekoita kaikki ainekset keskenään. Anna tekeytyä kylmässä pari tuntia. Tarkista maku ja fiksaa oman maun mukaan ennen tarjoilua.
Leivän kasaus:
1. Leikkaa saaristolaisleivästä kaksi parin sentin paksuista viipaletta.
2. Nostele siikacevicheä leiville ja koristele ronskilla tupsulla silputtua korianteria.
3. Viipaloi tuoreesta punaisesta chilistä muutama läpikuultavan ohut viipale kruunuksi leiville.
#gateauleipäkalenteri
#gateausuomi