Gateaun Saaristolaisleivästä valmistat herkulliset voileivät pikkujouluihin, iltapalaksi ja vaikkapa alkupalaksi joulupöytään. Meiltä löytyy vinkit niin kasvis-, vegaani- kala- kuin lihavaihtoehtoon, poimi herkulliset vinkit alta ja nauti jouluisista herkkuleivistä.

Syvän makea saaristolaisleipämme saa makunsa maltaasta ja siirapista. Leipä säilyy kotona pitkään, eli on täydellinen leipä pitkille joulupyhille ja joulupöytään. Leipä on myös oivallinen makupari graavi- tai lämminsavulohen kanssa.

-----

LIHAPULLAT & PUNAJUURISALAATTI (kahdelle)

Kauppalappu:

Gateaun saaristolaisleipä

200g naudan jauhelihaa

1 sipuli

3 kpl tuoretta punajuurta

pätkä tuoretta piparjuurta

tuoretta timjamia

kevätsipulia

kaprismarjoja

korppujauhoja

maustepippuria

mustapippuria

suolaa

1 kananmuna

1 prk creme fraiche

voita

täysjyvädijonsinappia

maukasta oliiviöljyä

juoksevaa hunajaa

rypsiöljyä

vichyä

Lihapullat:

Kuori ja hienonna sipuli. Freesaa voissa pannulla kauniin ruskeiksi. Kaada 1 dl vichyä, kananmuna, suola, maustepippuri ja 0,5 dl korppujauhoja kulhoon. Sekoita ja anna turvota 10-15 min. Lisää turvotettuun mausteseokseen jauheliha ja freesatut sipulit. Möyhi meheväksi lihapullataikinaksi. Pyörittele mielesi mukaisia palleroita öljytyillä käsillä ja paista pannulla voissa kypsiksi.

Punajuurisalaatti:

Kuori punajuuret ja pilko keskikokoisiksi paloiksi. Jätä vajaa yksi punajuuri jemmaan punajuurisipsejä varten. Mausta pilkotut punajuuret parilla kierroksella mustapippuria myllystä, suolalla ja lorauksella maukasta oliiviöljyä. Paahda uunissa 220 asteessa kypsiksi ja kauniin paahteisiksi. Anna jäähtyä. Hienonna jäähtyneiden punajuurien sekaan kevätsipulin vartta ja heitä kourallinen pieniä valutettuja kaprismarjoja sekaan. Tee punajuurisalaatille mausteliemi 1 rkl täysjyvädijonista, lorauksesta juoksevaa hunajaa ja myllystä mustapippuria. Lisää mausteliemi paahdettujen punajuurien, kapristen ja hienonnetun kevätsipulin sekaan ja pyörittele kevyesti sekaisin. Riivi ohuesta timjamista lehtiä antamaan lisää makua salaattiin.

Piparjuuri creme fraiche:

1 prk crème fraichea (n. 150 g)

1,5 tl tuoretta piparjuuriraastetta

1 rkl tuoreen sitruunan mehua

vajaa 1 tl sokeria

suolaa

mustapippuria

Valmistus: Mittaa ainekset kulhoon ja vatkaa pehmeäksi vaahdoksi.

Punajuurisipsit:

Viipaloi vihannesleikkurilla punajuuresta ohuenohuita siivuja. Taputtele talouspaperilla siivut kuiviksi. Pirskottele öljyä punajuurisiivujen päälle ja kääntele niitä niin, että öljyä on levittynyt kauttaaltaan. Kuivata punajuurisiivut lastuiksi 150 asteisessa uunissa noin tunnin ajan. Kokeile silloin tällöin ja kääntele peltiä tilanteen mukaan.

Leivän kasaus:

1. Leikkaa saaristolaisleivästä kaksi parin sentin paksuista viipaletta.

2. Nostele punajuurisalaattia leiville ja halkaise lihapullia sinnetänne punajuurisalaatin päälle.

3. Tee piparjuuri creme fraichesta nätti ja runsas köneli leivän soosiksi.

4. Koristele leivät punajuurisipseillä ja raastamalla hentoisesti piparjuurta pinnalle.

-----

SIENISALAATTI (kahdelle)

Kauppalappu:

Gateaun saaristolaisleipä

suolasieniä

varrellisia kapriksia

1 kpl suolakurkku

kirveliä

1 pieni sipuli

creme fraiche

kuohukermaa

suolaa

mustapippuria

Sienisalaatti:

1 dl kuohukermaa

1 dl creme fraichea

1 dl hienonnettuja suolasieniä

1 pieni punasipuli hienonnettuna

mustapippuria myllystä

Valmistus: Vatkaa kuohukerma ja creme fraiche kuohkeaksi. Lisää kuivaksi puristellut hienonnetut suolasienet ja hienonnettu punasipuli sekaan. Mausta makusi mukaan mustapippurilla ja muutamalla tipalla sitruunanmehua. Sekoita ja anna tekeytyä yön yli.

Leivän kasaus:

1. Leikkaa saaristolaisleivästä kaksi parin sentin paksuista viipaletta.

2. Nostele lusikalla yön yli tekeytynyttä sienisalaattia leiville. 

3. Viipaloi suolakurkusta ohuita ja pitkiä lohkoja ja asettele niitä muutama leiville. Halutessasi voit myös laittaa lisäksi pari varrellista kaprista.

4. Viimeistele kunnon tupsulla tuoretta kirveliä.

-----

KYLMÄSAVUPORKKANA (kahdelle)

Kauppalappu:

Gateaun saaristolaisleipä

2 porkkanaa

tilliä

erilaisia vihreitä versoja (oman maun mukaan)

1 pieni punasipuli

ruohosipulia

savuaromia

karkeaa merisuolaa

valkoviinietikkaa

rypsiöljyä

Kylmäsavuporkkana:

Huuhtele ja kuivaa porkkanat. Peitä pienen uunivuoan pohja karkealla merisuolalla ja laita kokonaiset porkkanat ohuen suolapedin päälle. Peitä porkkanat kauttaaltaan karkealla merisuolalla ja kypsennä koko komeus 190 asteisessa uunissa noin 1 tunti. Napauta kovettunut suolaharkko rikki ja nostele porkkanat varovasti leikkuulaudalle jäähtymään. Kuori jäähtyneet porkkanat varovasti ja viipaloi pitkiksi ja mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Liikkuvateräinen kuorimaveitsi on paras tähän hommaan. Tee porkkanoille mausteliemi: 2 tl savuaromia, 1 tl valkoviinietikkaa ja 1 rkl öljyä. Lorota mausteliemi porkkanasiivujen sekaan ja anna tekeytyä 1 vuorokauden ajan.

Tilli-Yosa kaurafraiche:

1 prk Yosa-kaurafraichea

2 rkl tuoreen sitruunan mehua

suolaa

mustapippuria

Valmistus: Vatkaa maustettu kaurafraiche kuohkeaksi. Sekoita sekaan hienonnettua tilliä makusi mukaan.

Leivän kasaus:

1. Leikkaa saaristolaisleivästä kaksi parin sentin paksuista viipaletta.

2. Levitä kuohkeaa tilli-kaurafraichea leiville ja nostele maukasta kylmäsavuporkkanaa päälle.

3. Viipaloi punasipulista ohuenohutta siivua ja laita muutama punasipulirengas sinnetänne leivän päälle.

4. Tee erilaisista versoista freesin näköinen ”salaattimix” leivän päälle ja viimeistele silputulla ruohosipulilla.

-----

SIIKACEVICHE (kahdelle)

Kauppalappu:

Gateaun saaristolaisleipä

160g tuoretta siikafilettä

2 mehukasta limeä

2 punaista chiliä

1 pieni punasipuli

korianteria

2 pientä valkosipulin kynttä

suolaa

mustapippuria

sokeria

Ceviche:

Fileoi siika nahattomaksi, poista ruodot. Kuutioi putsattu siikafilee pienehköksi kuutioksi ja mausta suolalla. Kuori ja pilko punasipuli ja valkosipuli pienenpieneksi kuutioksi ja lisää suolatun siian sekaan hienonnetun korianterin lisäksi. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna pieneksi. Purista limeistä mehut ja sekoita kaikki ainekset keskenään. Anna tekeytyä kylmässä pari tuntia. Tarkista maku ja fiksaa oman maun mukaan ennen tarjoilua.

Leivän kasaus:

1. Leikkaa saaristolaisleivästä kaksi parin sentin paksuista viipaletta.

2. Nostele siikacevicheä leiville ja koristele ronskilla tupsulla silputtua korianteria.

3. Viipaloi tuoreesta punaisesta chilistä muutama läpikuultavan ohut viipale kruunuksi leiville. 

 

#gateauleipäkalenteri

#gateausuomi