
Hampurilaiset maistuvat kesällä vaikka joka päivä, ja erityisen hyvin omassa grillissä loihdittuna!
Gateaun briossitaikinasta tehdyt hampurilaissämpylät leivotaan aidolla voilla ja pehmeät sämpylät saavat grillillä ihanan rapean pinnan. Nappaa alta upeat täyteideat, kumman valmistat ensimmäisenä; Possu-Kimchi vai Portobello?
-----
POSSU-KIMCHI HAMPURILAINEN (kahdelle)
VINKKI! Kimchi kannattaa laittaa tulille jo alkuviikosta, niin on parhaimmillaan lauantaisiin grillibileisiin. Laita nyhtöpossu marinadiin päivää ennen h-hetkeä. Lihan kypsennys, ”repiminen” ja paahtaminen tehdään itse burgeripäivänä.
Kauppalappu:
2 Gateaun hampurilaissämpylää
400g possun kassleria
kuivattua chiliä jauhettuna
paprikajauhetta
cayennepippuria
barbeque-kastiketta
valkosipulia
tuoretta inkivääriä
½ kiinankaali
kevätsipulia
kalakastiketta
riisiviinietikkaa
Dijon-sinappia
majoneesia (maustamaton)
avomaankurkkua
salaattia
seesamsiemeniä
mustapippuria
suolaa
sokeria
Nyhtöpossutäyte:
1. Sekoita mausteet ja barbeque-kastike. Pyörittele mausteseos lihaan ja jätä marinoitumaan kylmään yön yli. Ota liha 1 tunti ennen paistamista huoneenlämpöön.
2. Kuumenna uuni 200 asteiseksi ja paista lihaa uunivuoassa uunin keskitasolla n. 30 min. Laske puolen tunnin jälkeen uunin lämpö 125 asteeseen, kääräise liha folioon ja jatka kypsentämistä vielä noin 4 tuntia uunin miedossa lämmössä.
3. Liha on kypsää, kun se murenee helposti haarukalla. Riivi liha säikeiksi ja kaada folion sisältä herkullinen paistoneste joukkoon. Paahda vielä riivitty liha rapeaksi 225 asteisessa uunissa noin 15 min.
Chilimajoneesi:
2 dl maustamatonta majoneesia
1 tl cayennepippuria jauhettuna
1 tl kuivattua chiliä jauhettuna
1 rkl Dijon-sinappia
suolaa ja mustapippuria
Valmistus: Sekoita aineet keskenään ja anna maustua yön yli jääkaapissa.
Kimchi:
½ kiinankaali
1 rkl merisuolaa
5 dl vettä
3 valkosipulin kynttä
kevätsipulia
1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
2 rkl chilijauhetta
1 rkl sokeria
2 rkl kalakastiketta
½ tl cayennepippuria
1. Pese kiinankaali hyvin ja pilko suupaloiksi. Hiero kulhossa pilkotun kiinankaalin sekaan suola ja kaada lopuksi vesi. Laita toinen kulho tai lautanen painoksi ja anna suolaantua huoneenlämmössä yön yli.
2. Valuta suolavesi ja huuhtele kiinankaali kylmällä vedellä.
3. Tee mausteseos chilijauheesta, tuoreesta inkivääristä, kalakastikkeesta, cayennepippurista, sokerista ja hienonna vielä sekaan valkosipulin kynnet ja kevätsipuli. Lisää kaali ja sekoita hyvin.
4. Laita vastavalmistunut tuore kimchi kannelliseen tiiviiseen lasipurkkiin ja anna tekeytyä vielä vuorokausi huoneenlämmössä. Siirrä tekeytymisen jälkeen jääkaappiin ja tarjoile herkkua muutaman päivän päästä.
Riisiviinietikkakurkut:
2 avomaankurkkua
1 tl merisuolaa
½ dl riisiviinietikkaa
1 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
1 tl sokeria
mustapippuria
Valmistus: Kuori avomaakurkut ja viipaloi ohuenohuiksi siivuiksi. Tee mausteliemi ja anna kurkkujen maustua noin puoli tuntia liemessä ennen tarjoilua.
Burgerin kokoaminen
1. Leikkaa hampurilaissämpylät halki. Paahda sämpylöiden pinta rapsakaksi grillissä, uunissa tai parilapannulla.
2. Lusikoi pohjaosaan chilimajoneesia, päälle salaattia ja maukasta rapeaa nyhtöpossua.
3. Valuta riisiviinietikkakurkut ja lado niitä possun päälle.
4. Kruunaa herkullinen burgeri tajunnanräjäyttävällä kimchillä ja paahdetulla sämpylähatulla.
-----
PORTOBELLO HAMPURILAINEN (kahdelle)
Kauppalappu:
2 Gateaun hampurilaissämpylää
2 Portobello sientä
basilikaa
lehtipersiljaa
ruohosipulia
sitruunankuorta
kirsikkatomaatteja
1 punasipuli
valkosipulia
salaattia
punaviinietikkaa
maustamatonta majoneesia
rypsiöljyä
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
sokeria
Yrttimajoneesi:
Huuhtele yrtit ja kuivaa hyvin. Riivi yrteistä varret pois ja leikkaa lehdet pieneksi silpuksi. Mausta majoneesi yrteillä, suolalla ja mustapippurilla. Anna maustua yön yli kylmässä.
Paahdetut kirsikkatomaatit:
Pese kirsikkatomaatit. Sekoita uunipellillä tomaattien sekaan oliiviöljyä, suolaa, mustapippuria ja pari valkosipulin kynttä hienonnettuna. Paahda 230 asteisessa uunissa n. 10 minuuttia tai kun tomaatit ovat saaneet paahteista pintaa.
Marinoitu punasipuli:
1 punasipuli kuorittuna
0,3 dl punaviinietikkaa
1-2 rkl sokeria
0,5 tl suolaa
mustapippuria
0,5 dl rypsiöljyä
Valmistus: Leikkaa kuorittu punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Kiehauta etikka, sokeri, suola ja mustapippuri. Lisää joukkoon punasipulit ja kiehauta vielä kertaalleen. Jäähdytä seos ja lisää öljy.
Burgerin kasaus:
1. Huuhtele ja kuivaa Portobellot huolellisesti ja murra sienistä jalka pois.
2. Sivele Portobellojen pintaa öljyä, suolaa ja hienonnettua valkosipulia. Grillaa sienet kuumassa grillissä tai paahda uunissa.
3. Leikkaa hampurilaissämpylät halki. Paahda sämpylöiden pinta rapsakaksi grillissä, uunissa tai parilapannulla.
4. Lusikoi pohjaosaan yrttimajoneesia, asettele salaatinlehtiä. Puolita Portobello ja asettele salaatin päälle molemmat puolikkaat.
5. Ripottele paahdettuja kirsikkatomaatteja mielesi mukaan burgerille ja viimeistele reilulla keolla marinoitua punasipulia.
6. Hattu päähän!
#gateauleipäkalenteri
#gateausuomi