Pikkujoulukausi on ovella ja herkullinen juustovalikoima lisukkeineen on klassinen ja helppo tarjoiltava isommallekin porukalle. Upean näköisen ja makuisen tarjoilun saa jo muutamasta erilaisesta juustosta ja lautaselle sitä pientä ekstraa Gateaun Aprikoosi-pähkinäleivällä. Poimi alta vinkit juustolautasen kokoamiseen ja juhlaväki kiittää.

Superherkku Aprikoosi-pähkinäleipä leivotaan ruishapanjuureen ja sisältää runsaasti aprikoosia, hasselpähkinää ja rusinoita. Leipä on myös erinomainen kuidun lähde. Tämä makea herkku solmii täydellisen liiton eri juustojen kanssa.

-----

PELTOLA BLUE (noin 10 leipäselle)

Kauppalappu:

Gateaun Aprikoosi-pähkinäleipä

300g Peltola Blue sinihomejuustoa

Kirnuvoi (pienehkö nokare riittää)

2 kpl päärynää

saksanpähkinöitä

hunajaa

mustapippuria

suolaa

Hunajapaahdetut pähkinät:

Sekoittele uunipellillä saksanpähkinät ja loraus hunajaa sekaisin. Paahda pähkinät 180 asteisessa uunissa n. 5-10 min. Kannattaa jäädä uuninluukulle vartioimaan, ettei pähkinät pala. Välillä sekoittelemalla saadaan pähkinöihin tasaisempi rusketus.

Paahdetut päärynät:

Pese päärynät huolellisesti ja lohko paloiksi niin, että siemenkota jää erilleen. Mausta lohkot parilla kierroksella mustapippuria myllystä ja ripauksella suolaa. Pyörittele sekaisin. Paahda 220 asteisessa uunissa 10-15min kunnes väri on kauniin paahteinen.

Leipästen kasaus:

1.Leikkaa aprikoosi-pähkinäleivästä 10 kpl suupalakokoisia leipäviipaleita.

2.Sipaise viipaleille ohut kerros kirnuvoita ja asettele paahdettua päärynää päälle.

3.Leikkaa Peltola Blue -juustosta ohutta siivua ja nosta jokaisen leipäsen päälle sopiva määrä.

4.Viimeistele karkeasti murskatuilla hunajapaahdetuilla pähkinöillä.

-----

BRIE-LUUMU (noin 10 leipäselle)

Kauppalappu:

Gateaun aprikoosi-pähkinäleipä

Briejuustoa n. 300g pala

5 tuoretta luumua

vaniljatanko

kanelitanko

2 kpl tähtianista

hillosokeria

ruokosokeria

rosmariinia

Luumuhilloke:

Pese luumut, poista kivet ja viipaloi lohkoiksi. Lisää kattilaan 2 dl vettä, 2 rkl ruokosokeria, kanelitanko, halkaistu vaniljatanko ja tähtianikset. Kiehauta. Lisää kiehautettuun liemeen lohkotut luumut ja kiehauta uudestaan. Kaada seokseen 1 dl hillosokeria ja anna kiehua miedolla lämmöllä noin 10 minuttia. Anna seoksen jäähtyä ja poista tämän jälkeen hillokkeesta kanelitanko ja tähtianikset.

Leipästen kasaus:

1.Leikkaa aprikoosi-pähkinäleivästä 10 kpl suupalakokoista leipäviipaletta.

2.Asettele lusikalla leipäsille upeaa hilloketta sattumien kera.

3.Leikkaa briejuustosta sopivalta tuntuvia palasia ja asettele ne leivän ja hillokkeen päälle.

4.Koristele parilla lehdellä tuoretta rosmariinia.

-----

LEIPÄJUUSTO-LAKKAHILLO (noin 10 leipäselle)

Kauppalappu:

Gateaun Aprikoosi-pähkinäleipä

leipäjuustoa n. 300g pala

400g lakkoja (tuoreita tai pakasteesta)

200g hillosokeria

Lakkahillo:

Jos käytät tuoreita lakkoja, putsaa ne huolellisesti ja huuhtele. Mittaa kattilaan 0,5 dl vettä ja lakat. Kiehauta. Lisää 200g hillosokeria ja kiehuttele miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia välillä hämmentäen. Kuori mahdollisesti kiehuessa syntyvä vaahto pois. Anna jäähtyä.

Leivän kasaus

1.Leikkaa aprikoosi-pähkinäleivästä 10 kpl suupalakokoista leipäviipaletta.

2.Asettele lusikalla leipäsille herkullista lakkahilloa.

3.Leikkaa leipäjuusto sopiviksi viipaleiksi ja asettele leipäsille.

4.Tipauta lusikan kärjellä vielä pikkuloraus hilloa leipäjuuston pintaan.

 

#gateauleipäkalenteri

#gateausuomi