Grand Blancista valmistat upeat ja näyttävät kerrosleivät, katso reseptimme lämpimiin uunileipiin - valitsetko kana- tai kasvisvaihtoehdon?

"Iso valkoinen" eli Grand Blanc sopii niin arkeen kuin juhlaan. Puolen metrin komeudessa löytyy meidän omaa huolella hoidettua vehnäjuurta sekä ripaus ruishapanjuurta jotka antavat leivälle ihanan happamahkon maun. Ilmava rakenne ilmakuplineen kertoo leipureidemme oikeasta taikinankäsittelystä ja kosketuksen hellyydestä.

-----

Hot and healthy kanakerrosleipä:

JAMAICAN JERK TOAST (2:lle)

Kauppalappu:

1 nippu tuoretta korianteria

1 nippu tuoretta minttua

tuoretta timjamia

1 kpl makea ananas

100 g tuoretta pinaattia

1 punainen chili

1 valkosipuli

1 keltasipuli

pätkä tuoretta inkivääriä

parmesaania pieni pala

pinjansiemeniä

korianterinsiemeniä

muskottipähkinää

ceylon-kanelia (tavallinen sopii myös hyvin)

4 kpl broilerin koipireittä

herkullista oliiviöljyä

hunajaa

hienoa merisuolaa

mustapippuria

 

Korianteritahna

1 nippua tuoretta korianteria

pari ruokalusikallista paahdettuja pinjansiemeniä

1dl herkullista oliiviöljyä

1 tl hunajaa

ripaus suolaa ja mustapippuria

Valmistus: Kokoa kaikki ainekset huhmareen ja jauha karkeaksi tahnaksi. (Kutteri tai sauvasekoitin toimii myös hyvin tahnan valmistuksessa.)

Jerk-marinadi

 1 keltasipuli

2 valkosipulin kynttä

1 punainen chili

1 tl korianterinsiemeniä

parin sentin pätkä tuoretta inkivääriä

2 oksaa timjamia

1 tl hienoa merisuolaa

½ tl raastettua muskottipähkinää

½ tl ceylon-kanelia (tavallinen kaneli käy myös hyvin)

1 dl öljyä

4 broilerin koipireittä

1. Kuori sipuli ja valkosipulin kynnet, pilko ne muutamaan pienempään palaseen. Halkaise chili pitkittäin kahtia ja poista siemenet. Hienonna korianterinsiemenet huhmareessa. Riivi timjamista ranka pois.

2. Mittaa öljyä lukuun ottamatta kaikki ainekset kutteriin tai tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi. Lisää öljyä pienissä määrissä koneen käydessä.

3. Kaada juuri valmistunut jerk-seos astiaan ja lisää broilerin koipireidet joukkoon. Pyörittele muutaman kerran, että makuja tarttuu joka puolelle. Anna maustua kylmässä muutaman tunnin.

4. Paista broilerin koipireidet 200 asteisessa uunissa n. 45 minuuttia. Kun broileri on kypsää, ota pois uunista ja anna jäähtyä.

5. Riivi herkullinen, mausteinen liha irti luista ja jätä odottamaan leivän kasaamiseen.

Ananas-minttusalsa

1 kpl tuoretta makeaa ananasta (puolet tarvitaan, puolet voi syödä samalla kun kokkaa)

½ nippu tuoretta minttua

hienoa merisuolaa

mustapippuria

1. Kuori tuore ananas ja poista tarkasti keskustan puiseva osa. Pilko ananaksesta pientä kuutiota.

2. Riivi tuoreesta mintusta rangat pois ja hienonna lehdet pieneksi silpuksi.

3. Pyörittele kuutioitu ananas ja silputtu minttu keskenään.

4. Lisää ripaus suolaa ja pari pyöräytystä mustapippuria myllystä.

Leivän kasaus

1. Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen.

2. Leikkaa Grand Blanc -leivästä neljä n. 1 cm:n paksuista viipaletta.

3. Levitä kaikille neljälle leipäviipaleelle korianteritahnaa. Kaksi viipaleista pohjana, kaksi kantena.

4. Lado pohjaviipaleille kerros tuoreita pinaatinlehtiä ja asettele mausteista jerk-broileria pinaatinlehtien päälle. Lusikoi ananas-minttusalsaa jerk-broilerin päälle ja asettele aikaisemmin korianteritahnalla ”sipaistu” leipäviipale kanneksi.

5. Laita leivät uunipellille ja paista 250 asteisessa uunissa n. 5 min.

6. Kun leivät ovat saaneet sopivasti väriä pintaan, ota pois uunista ja puolita kumpikin leipä keskeltä kahtia.

7. Käännä toinen puolikas toisen päälle ja herkullinen kerrosleipä on valmis.

------

Hot and healthy kasviskerrosleipä:

MARINOITUA TOFUA JA LEHTIKAALTA (2:lle)

Kauppalappu:

aurinkokuivattuja, puolikuivattuja tomaatteja 1 prk

lehtikaalta 200g

2 avocadoa

1 iso punasipuli

valkosipulia

1 pkt jalotofua

soijaa

pätkä inkivääriä

2 limeä

seesamiöljyä

öljyä

punaviinietikkaa

sokeria

hienoa merisuolaa

mustapippuria

Vinkki!  Leivän teko kannattaa aloittaa laittamalla tofut marinoitumaan ja tehdä punasipulien marinointi.

Marinoitu tofu

1 pkt tofua

1 valkosipulin kynsi kuorittuna

2 rkl soijaa

1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna

2 rkl seesamiöljyä

ripaus sokeria ja mustapippuria

1. Leikkaa tofu pitkittäin noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi.

2. Valmista kulhossa marinadi tofulle lisäämällä hienonnetun valkosipulin joukkoon soija, tuore inkivääriraaste, seesamiöljy, sokeri ja mustapippuri.

3. Sekoittele muutamia kertoja ja kaada tofuviipaleiden päälle. Laitan kylmään pariksi tunniksi maustumaan.

4. Paista tofuviipaleet maustumisen jälkeen kuumalla pannulla, pienessä tilkassa öljyä. Jätä odottamaan leivän kasausta.

Marinoitu punasipuli

1 punasipuli kuorittuna

0,3 dl punaviinietikkaa

1-2 rkl sokeria

0,5 tl suolaa

mustapippuria

0,5 dl rypsiöljyä

Valmistus: Leikkaa kuorittu punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Kiehauta etikka, sokeri, suola ja mustapippuri. Lisää joukkoon punasipulit ja kiehauta vielä kertaalleen. Jäähdytä seos ja lisää öljy.

Tahna puolikuivatuista tomaateista

1 prk (n. 200-300g) puolikuivattuja tomaatteja öljyssä

ripaus suolaa ja mustapippuria

Valmistus: Valuta puolikuivatuista tomaateista öljy erilliseen kulhoon. Laita tomaatit, suola ja mustapippuri purkkiin ja lorauta n. puolet näin alkuun öljystä sekaan. Poraa sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Notkista tarvittaessa jäljelle jääneellä marinointi öljyllä.

Lehtikaali

200g lehtikaalta

tilkka öljyä

Valmistus: Pese lehtikaalit hyvin. Riivi isoimmat puisevat lehtiruodit irti ja levittele uunipellille. Ripottele päälle muutama pisara öljyä, ripaus suolaa ja pyörittele sekaisin. Paahda lehtiä 200 asteisessa uunissa pari minuuttia. Lehdet palavat herkästi, pidä niitä silmällä!

Leivän kasaus

1. Kasaa leipä samalla tavalla, kun Jamaican jerk-kerrosleipä.

2. Levitteeksi tomaattitahna ja muiden kerrosten järjestyksen voit itse valita.

 

#gateauleipäkalenteri

#gateausuomi