Kevät on juhlien aikaa ja juhlatunnelman kruunaa noutopöydän herkulliset ja helpot tarjoiltavat. Valmista Gateaun patongista cocktailleivät isommallekin porukalle, nappaa ihanan värikkäät vinkit alta ja juhlaväki kiittää.

Rapea, ihanan sitkeähkö patonki syntyy tekemällä taikinasta tikkuja ja nostattamalla niitä liinan päällä, niin kuin oikeaoppisesti tekevät myös ranskassa. Oma huolella ravittu vehnäjuuremme sekä ripaus ruishapanjuurtamme tuo patonkiin ihanan ominaisen happamahkon maun. Kokeile ja ihastu!

-----

RAAKAMAKKARA COCKTAILLEIVÄT (noin 10 kpl)

Kauppalappu:

Gateaun Levain patonki

1 punainen paprika

1 keltainen paprika

½  munakoiso

1 punasipuli

pieni puntti lehtipersiljaa

pieni puntti basilikaa

4 herkullista raakamakkaraa

oliiviöljyä

suolaa ja mustapippuria

Huuhtele paprikat ja munakoiso, kuori punasipuli. Pilko vihannekset epämääräisiksi pienehköiksi paloiksi ja paahda uunissa n. 240 astetta kymmenisen minuuttia välillä käännellen. Vihanneksiin saa tulla hyvä paahteinen väri. Huuhtele yrtit ja riivi suurimmat varret pois. Laita yrtit blenderin kulhoon, lisää loraus öljyä, suolaa ja mustapippuria ja aja tasaiseksi. Kuumenna pannu kuumaksi ja paista makkarat. Parilapannulla saat kivat raidat paistopintaan! Anna makkaroiden vähän jäähtyä ja leikkaa viistosti paloiksi. 

Leivän kasaus: Leikkaa patongista viistoon n. 1,5 cm:n paksuisia viipaleita. Voitele patonkiviipaleet yrttiöljyllä. Asettele paahdettuja kasviksia ja raakamakkaraa leiville ja viimeistele pikkusuolaiset pirskottelemalla yrttiöljyä pinnalle.

-----

VIHREÄÄ PARSAA JA UPPOMUNAA (noin 10 kpl)

Kauppalappu:

Gateaun Levain patonki

maustamatonta tuorejuustoa

1 reilu nippu vihreää parsaa

5 luomu kananmunaa

mustapippuria

sormisuolaa

Vihreät parsat

Kuori parsat ja leikkaa puiseva osa pois. Kiehauta ohuita parsoja n. 1- 2 min. Jäähdytä jääkylmän veden alla, jotta kirkkaan vihreä väri säilyy.

Uppomuna

1. Laita kattilaan runsaasti vettä, ei kuitenkaan piripintaan.

2. Laita veteen reipas loraus valkoviinietikkaa.

3. Odota, että etikkavesi alkaa hiljalleen helmeillä ja tee reikäkauhalla kattilan reunoja pitkin etikkaveteen pyörre.

4. Riko kananmuna esim. kahvikuppiin ja kaada varovasti helmeilevään keitinveteen.

5. Keittoaika vaihtelee kanamunan koosta ja veden lämpötilasta. Uppomuna on valmis, kun valkuainen ei ole enää läpikuultava ja keltuainen ei ole silminnähden hyllyvä.

6. Nosta valmiit uppomunat reikäkauhalla vedestä pois.

Leivän kasaus: Leikkaa patongista viistoon n. 1,5 cm:n paksuisia viipaleita. Voitele leipäset runsaalla maustamattomalla tuorejuustolla. Leikkaa parsoista leipäviipaleiden pituisia ja lado tuorejuuston päälle haluamallasi staililla. Puolita uppomunat ja nosta mahdollisimman ripeästi leipien päälle, ettei herkullinen keltuainen pääse karkaamaan. Viimeistele pikkusuolaiset sormisuolalla ja parilla raapaisulla mustapippuria myllystä.

-----

SAVUSIIKA (noin 10 kpl)

Kauppalappu:

Gateaun Levain patonki

2 prk creme fraichea

1 sitruuna

savusiikaa n. 400g

kurkkua

retiisiä

tilliä

herneenversoa

mustapippuria ja suolaa

Creme fraiche

Valmistus: Pese sitruuna hyvin. Raasta creme fraichen sekaan sitruunan kuori ja purista sekaan myös sitruunan mehu. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Vatkaa seos kuohkeaksi. Jätä kylmään odottamaan leivän kasausta.

Mummonkurkut

Mausteliemi:

1 dl vettä

1 dl etikkaa

1 dl sokeria

1 tl suolaa

1 tl hienonnettua tilliä

Valmistus: Sekoita kunnes suola ja sokeri ”sulaa” nesteeseen. Lisää ohuenohuet kurkkusiivut ja anna maustua n. 10 min.

Leivän kasaus: Perkaa savusiiasta ruodot pois. Leikkaa patongista viistoon n. 1,5 cm:n paksuisia viipaleita. Voitele leipäset runsaasti sitruunaisella creme fraichella. Valuta maustumassa olleet mummonkurkut hyvin ja lado kurkkuviipaleita leipien päälle. Asettele kauniita savusiian palasia ladottujen mummonkurkkujen päälle. Leikkaa retiisistä ohuenohuita siivuja. Koristele leivät ohuilla retiisin siivuilla, kierroksella mustapippuria myllystä ja ripottele pintaan revittyä tilliä ja herneenverson haituvia.

-----

VIIKUNAA JA VUOHENJUUSTOA (noin 10 kpl)

Kauppalappu:

Gateaun Levain patonki

puolikuivattuja tomaatteja pieni purkki

5 viipaletta vuohenjuustoa

5 kpl tuoretta viikunaa

saksanpähkinää

hunajaa

suolaa ja mustapippuria

Tahna puolikuivatuista tomaateista

1 prk (n. 200-300g) puolikuivattuja tomaatteja öljyssä

ripaus suolaa ja mustapippuria

Valmistus: Valuta puolikuivatuista tomaateista öljy erilliseen kulhoon. Laita tomaatit, suola ja mustapippuri purkkiin ja lorauta n. puolet näin alkuun öljystä sekaan. Poraa sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Notkista tarvittaessa jäljelle jääneellä marinointi öljyllä.

Hunajapaahdetut pähkinät

Sekoittele uunipellillä pähkinät ja loraus hunajaa sekaisin. Paahda pähkinät 180 asteisessa uunissa n. 5-10 min. Kannattaa jäädä uuninluukulle vartioimaan, ettei pähkinät pala. Sekoittelemalla välillä, saadaan pähkinöihin tasaisempi rusketus.

Grillatut viikunat

1. Pese viikunat huolellisesti. 

2. Grillaa viikunat tosi kuumalla pannulla tai kesän korvilla kuumassa grillissä. Vinkki! Kaasupolttimolla saat myös loistavan grillauspinnan aikaiseksi.

3. Jätä grillatut viikunan puolikkaat odottamaan leipien kasausta.

Leivän kasaus: Leikkaa patongista viistosti n. 1,5 cm: paksuisia viipaleita. Voitele leipäset tomaattitahnalla ja murra levitteen päälle vuohenjuustosta palasia kauttaaltaan koko leivälle. Asettele upeat grillatut viikunanpuolikkaat näyttävästi leiville ja viimeistele murtamalla hunajapaahdettuja saksanpähkinöitä vähän sinne sun tänne.

 

#gateauleipäkalenteri

#gateausuomi