Gateau är ett hantverksbageri med långa traditioner där många bageriers, bagares och konditorers expertis sammanslagits.

Gateau är ett hantverksbageri från Saltsjöbaden i Stockholm med anor från 1937. Gateau bakar sitt bröd enligt traditionella franska recept med surdeg och långa liggtider, precis som förebilden Poilâne i Paris gör. I Sverige har Gateau flera bagerier och cirka 40 butiker.

I november 2017 öppnade vi Finlands två första Gateau-butiker i Helsingfors och Esbo och för tillfället finns det redan 13 butiker i huvudstadsregionen.

 

 

Smaker från hjärtat av Helsingfors

Vårt bageri hittar du i Sörnäs i hjärtat av Helsingfors. Vi har 15 bagare och 18 konditorer som jobbar hårt och nästan dygnet runt för att kunna garantera våra kunder så färska och goda produkter som möjligt, varje morgon. Vid sidan av våra fransk-inspirerade bröd har vi även givetvis tagit i beaktande traditionella finska smaker och produkter som till exempel våra 100% råg- och havrebröd.

 

 

Tårtor på franskt vis

Gateau betyder tårta på franska. Idén med franska tårtor bygger på att alla smaker i kompositionen finns med i varje tugga, därför är tårtorna låga med olika smaker i flera lager. Franska tårtor passar lika bra till dessert som att fira någon du tycker om. Det krävs mycket noggrant handarbete vid tillverkningen av våra tårtor och det är fantastiskt att se hur smidigt våra konditorer jobbar för att framställa de härliga kreationerna.

I vårt tårtsortiment finns det något för alla. Föredrar du klassiska tårtor gör vi både traditionell prinsesstårta och jordgubbsgräddtårta, men även många nyare smaker som passions-hallontårtan med kokosbotten eller Gateaus citron-kola cheesecake.

Genom att ta in nya smaker och inflytanden från världen vill vi vara med och utveckla den finska tårt- och efterrättskulturen. Våra konditoriprodukter passar utmärkt som efterrätt till middagen såväl som till firandet av livets små och stora händelser. Vi vill hjälpa våra kunder att njuta av sina egna tillställningar, man behöver inte alltid göra allting själv.

Våra produkter tillverkas av de bästa och renaste råvarorna. Vi föredrar alltid inhemska råvaror och leverantörer, till exempel allt vårt mjöl kommer direkt från vår kvarn i Lahtis.

 

 

Stenugnsbakat surdegsbröd

Vår surdeg är grunden till våra bröds unika smak. Att baka med surdeg kräver stor noggrannhet och rätt känsla för hantverket, degen ska vila länge innan den bakas ut och sedan jäsa långsamt för att utveckla den rätta aromen. Det är också viktigt att grädda brödet i hög temperatur. Gateau gräddar sina bröd direkt på hällen i stenugnar och resultatet är ett bröd med god smak, hård skorpa och naturligt lång hållbarhet.

 

 

Formen och ytan på våra bröd kan variera till viss grad från en dag till en annan, så ska det också vara då man bakar för hand. Den enskilda bagarens handavtryck syns i produkten från början till slut.

 

 

Hur förvarar jag surdegsbröd?

Flera av Gateaus surdegsbröd smakar bäst efter några dagar då alla aromer har hunnit utvecklats. Bäst förvaras surdegsbröd i papperspåse inslaget i en plastpåse. Papperspåsen suger upp fukten så att skorpan förblir en aning frasig. Plastpåsen gör att fukten stannar kvar i brödet så att det håller sig saftigt. Brödet håller sig i flera dagar och är fantastiskt att rosta. Vill du frysa brödet så skiva gärna upp det först och plocka sedan ur frysen efter hand.

Njutningsbara smakupplevelser önskar dig hela gänget på Gateau!